Velen van u zullen in begin van het jaar de uitnodiging van de belastingdienst ontvangen om belastingaangifte te doen. Deze belastingaangifte dient dan voor 1 april van dat jaar ingediend te zijn.  De belastingdienst geeft u dan de garantie dat u voor 1 juli van datzelfde jaar bericht ontvangt omtrent uw ingediende belastingaangifte.

Uitstel van uw belastingaangifte doen

Mocht u door omstandigheden niet voor 1 april kunnen voldoen aan het verzoek van de belastingdienst om de belastingaangifte in te dienen dan kunt u hiervoor uitstel aanvragen.

Vooraf ingevulde belastingaangifte

Omdat de belastingdienst het niet leuker, maar wel makkelijker kan maken kunt u vanaf 1 maart gebruik maken van een vooraf ingevulde belastingaangifte. Hierbij kunt u diverse bij de belastingdienst bekende gegevens downloaden. Zo zijn onder andere uw inkomsten en uitkeringen, WOZ-waarde, voorlopige aanslagen en banktegoeden reeds bij de belastingdienst bekend. Uiteraard dient u deze gegevens wel goed te controleren op juistheid, u bent en blijft verantwoordelijk voor de juistheid van uw eigen belastingaangifte.

Teruggave van betaalde belasting

Maar ook wanneer u geen uitnodiging tot het doen van belastingaangifte ontvangen heeft kan het in veel gevallen de moeite waard zijn om belastingaangifte te doen, omdat er in veel gevallen recht op een teruggave van te veel ingehouden of betaalde belasting bestaat. U kunt hierbij onder andere denken aan de volgende gevallen waarbij het de moeite loont om belastingaangifte te doen:

 • Uw gezinssamenstelling is veranderd. Door bijvoorbeeld de geboorte van een kind of u bent gaan samenwonen. Door deze wijziging in de gezinssamenstelling heeft u in veel gevallen recht op bepaalde heffingskortingen.
 • Wanneer u als niet werkende partner of relatief weinig verdienende partner een partner hebt die voldoende belasting betaalt dan heeft u recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Tevens kunt u, wanneer u gezamenlijk met uw (fiscale) partner belastingaangifte doet, met bepaalde inkomensbestanddelen schuiven zodat door een goede verdeling een fiscaal optimale belastingaangifte gedaan wordt.
 • U heeft veel kosten moeten maken in verband met ziekte welke niet door de verzekeraar vergoed zijn. In veel gevallen is het dan mogelijk om een gedeelte van deze ziektekosten van de belastingdienst terug te krijgen.
 • U heeft een eigen woning gekocht en heeft hiervoor een nieuwe hypotheek afgesloten. De kosten voor het verkrijgen van de hypotheek zijn net als de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. U kunt hierbij onder andere denken aan de kosten van de notaris, de hypotheekadviseur, de afsluitprovisie, de kosten voor de nationale hypotheekgarantie (NHG) en de taxatiekosten.
 • Wanneer u lijfrentepremies betaalt aan een verzekeringsmaatschappij dan zijn de betaalde premies in bepaalde gevallen aftrekbaar. Als u aan de voorwaarden voldoet is het verstandig om belastingaangifte te doen. Dit geldt ook wanneer u via een zogenaamd bankspaarproduct spaart voor een oudedagsuitkering. In dit geval kunnen de ingelegde bedragen net als de betaalde lijfrentepremies onder voorwaarden ook aftrekbaar zijn.

Het kan dus in veel gevallen de moeite waard zijn om ook zonder uitnodiging van de belastingdienst belastingaangifte te doen.

Hulp bij het invullen van uw belastingaangifte?

Heeft u moeite met uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting? Of bent u bang dat u iets verkeerd doet? Schoonebeek Accountants & Adviseurs kan u hiermee helpen, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wellicht bespaart u nog meer dan voorheen. Onze adviseurs helpen u graag bij het invullen van uw aangifte. Maak via het formulier hieronder vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken of stel direct een vraag aan één van onze medewerkers.

  Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op om een vrijblijvende afspraak in te plannen.

  Uw naam*

  Uw e-mail adres*

  Telefoonnummer*

  Voorkeursdatum

  Opmerkingen

   Stel uw vraag via het onderstaande formulier.

   Uw naam*

   Uw e-mail adres*

   Uw vraag